Carnatic

Tewaterlating dec 1862 Lengte 89.8 m
Schipbreuk 16 aug 1887 Breedte 11.6 m
Locatie 270 35.866N, 330 55.645E Waterverlaatsing 2014 ton
Moeilijkheidsgraad Middel Min diepte 12 m
Stroming licht tot sterk Max Diepte 31 m
Nachtduik Niet Lamp overdag Niet nodig alleen op enkele donkere plaatsen in het wrak
Overige aandachtspunten Geen

Geschiedenis

De ‘Carnatic’ is in opdracht van de ‘Peninsula & Oriental Steamship Navigation Company’ (later ingekort tot P&O) gebouwd als een ijzeren frame, betimmerd passagiersschip. Ze had twee laadruimten, eentje voor en eentje achter. Ze was als twee master vierkant getuigd, maar tevens zoals veel schepen in die tijd uitgerust met een 4 cilinder verticale tandem stoommachine. Deze had een indrukwekkende 2400 PK en kon het schip met een voor die tijd zeer strakke 12 knopen voortstuwen.
De ‘Carnatic’ werd vooral ingezet tussen Suez, Bombay en China. Het Suezkanaal was nog in aanbouw.

De schipbreuk van de Carnatic

In augustus 1869 vertrok vanuit Engeland de ‘Venetion’ geladen met algemene lading voor Bombay en de ‘Pera’ met passagiers voor dezelfde haven. Het Suezkanaal was nog niet open en de normale route was naar Alexandrië, dan over land naar Suez en daar werden lading en passagiers overgeladen in een ander schip welke vanuit Suez naar het oosten vertrok. De passagiers hadden met de ‘Pera’ al een aan de grond ervaring net buiten Alexandrië. Na drie uur kwam deze echter weer vlot dus het was niet meer dan een spannend avontuur. Na een vermoeiende en vooral warme tocht over land kwamen zij in Suez aan om de 2e week van september aan boord van de ‘Carnetic’ te gaan. Na een vermoeiende bevoorrading van passagiers en lading vertrok de ‘Carnetic’, met 34 passagiers, 175 bemanningsleden en een lading van katoenbalen en koperen platen richting Bombay. De ‘Carnatic’ en haar bemanning had deze reis al vele malen gemaakt.
Op 23 september 1869 om 10:00 vertrok de ‘Carnatic’ uit Suez naar Bombay. De kapitein dirigeerde het schip door de nauwe straat van Suez en bereikte om 23:40 de straat van Gobal en daarmee de open wateren van de Rode Zee. Om 1:00 echter zag de 2e stuurman ‘Shadwan Island’ en direct werd het bevel gegeven om koers te wijzigen. Om 1:18 werden brekers gezien aan stuurboord en werd hard bakboord gegeven.
Dat was echter te laat en de ‘Carnatic’ liep op het Sha’ab Abu Nuhas rif. Het schip zat gelijk goed vast. Gelijk werd een schade rapport opgemaakt en de kapitein was er van overtuigd dat de pompen het wel zouden redden. Ook bij dageraad leek het allemaal wel mee te vallen. Om het schip lichter te maken werd de lading katoen overboord gezet.
Gewacht werd op een schip, de ‘Sumatra’, wat hun zou kunnen helpen. Helaas was deze verlaat.
’s Avonds werd als normaal het diner opgediend. Helaas voor velen zou dat hun laatste maaltijd zijn. Ondertussen deed het rif haar vernietigende werk en scheurde de kiel open.  Om 2 uur op de 14e september stroomde het water het schip in en doofde de vuren. In de morgen werd ‘abandon ship’ gegeven om passagiers en bemanning te vervoeren naar het drie mijl verderop gelegen ‘Shadwan Island’. Helaas kwam dat moment te laat. Tijdens het van boord gaan van eerst de vrouwen en een kind brak de ‘Carnatic’ plotseling in tweeën en zonk het achterschip onmiddellijk. Daarbij kwamen gelijk 5 passagiers en 26 bemanningsleden om. Vlak daarna kantelde het voorschip waardoor de overige passagiers en bemanningsleden in het water gleden.

Met man en macht werden de overlevenden verzameld en op het rif gebracht, samen met de 7 reddingssloepen. Om de afstand te verkorten werd besloten om de reddingsboten over het rif te trekken. Vandaar kon het roeien beginnen en werd ‘Shadwan Island’ bereikt. Later kwam eindelijk de Sumatra in zicht en werden de overlevenden naar Suez gebracht.

Duiken op de Carnatic

De ‘Carnatic’ is een van de vier wrakken op het Sha’ab Abu Nuhas rif. Ze ligt tussen de Giannis D en  de Chisoula K in en de Kimon M ligt  op het einde van het rif.
Achter het rif ligt een mooie beschutte plek waar de safari boten afmeren. Duiken op de ‘Carnatic’ betekend dan ook een trip met de zodiac.
Het wrak ligt evenwijdig aan het rif. Wat opvalt is dat hoewel het schip brak en apart zonk, onder water het lijkt alsof het als een geheel gezonken is. Het achterschip zowel als het voorschip intact en het middengedeelte, waar het schip brak, versplintert er tussen in.
In het tussengedeelte is echter heel mooi de stoommachine, de vuurplaat en de ketel te zien. Meer naar achter zie je het stalen geraamte waar de houten delen natuurlijk allang van zijn verdwenen. Maar duidelijk is als je daarnaar kijkt wat een majestueus schip de ‘Carnatic’ moet zijn geweest in haar tijd.
Zonder problemen kan tussen de spanten doorgezwommen worden naar het achterschip waar daar de fraaie spiegel met daaronder het roer en de schroef te zien is. Daar ook het diepste punt van rond de 27 meter. Als we naar het voorschip gaan zien we dezelfde majestueuze opbouw van het ijzeren frame. Diep in het vooronder liggen nog diverse houten katrollen, ‘blokken’ in zeetermen, bedoeld voor het zeilende gedeelte van het schip. Ook was daar de ‘wijnkelder’. Vroeger overvol (vandaar locals vaak dit het ‘flessenwrak’ noemen. Helaas worden nog steeds flessen en scherven als souvenir meegenomen zodat dat tegenwoordig er alleen nog wat scherven liggen.
Rondzwemmend langs de punt zijn nog mooi de beugels te zien waar de boegspriet heeft gezeten. De romp is hier door de geringe diepte van een 10 meter prachtig begroeid. Al met al een fantastisch mooie duik, zeker als je oog hebt voor de schoonheid van een dergelijk wrak.

Flora

Verschillende harde en zachte koralen op de romp en tegen het rif.

Fauna

In het wrak in de schaduw glasvisjes, koraalduivels en steenvissen.
Ook kun je hier een murene tegen komen. Doordat het wrak open ligt en het snel dieper wordt zie je meer dan eens scholen baracuda’s. Ook zie je hier ook scholen jagende dolfijnen langs komen.