De Noord + Brother cruise biedt voor elke duikers iets.
Vertrekkende vanuit Hurghada varen we richting Noord waar we een bezoek brengen aan de bekende Abu Nuhas wrakken Giannis D & Carnatic en indien het weer het toelaat ook het schitterende wrak de Rosalie Moller.
Een bezoek aan het meest beroemde wrak van de Rode Zee, de SS Thistlegorm, mag natuurlijk niet ontbreken! Bij goeie weercondities, is zelfs een nachtduik mogelijk op dit schitterend wrak.

 

Giannis D (Danae)

  • Bouwjaar: 1969
  • Lengte: 99,5 meter
  • Breedte: 16,0 meter
  • Diepte: tussen 10 & 28m
  • Datum ondergang: 19 april 1983

De Giannis D is het meest bedoken en voor velen ook mooiste wrak onder de Abu Nuhas wrakken. Nadat dit Griekse vrachtschip, beladen met hout, op 19 april 1983 tegen het rif was gevaren, brak het schip langzaam in 2 waarna het nog 2 weken zou duren vooraleer de Giannis D volledig onder de oppervlakte van de Rode Zee verdween. Het wrak ligt schuin naar bakboord met een maximum diepte van 28 m. Zeker een bezoek waard is de nog steeds intacte voorsteven en de machinekamer vol glasvisjes. De mast, draden en kabels zijn omhuld door zacht koraal. Het wrak is makkelijk toegankelijk maar let op voor duizeligheid als gevolg van de schuine ligging van het schip. Verschillende vissoorten zoals koraalduivels en schorpioenvissen geven deze duik nog iets extra`s.

Carnatic

  • Bouwjaar: 1862
  • Lengte: 89.8m
  • Breedte: 11.6m
  • Diepte: Tussen 17 & 27 m
  • Datum ondergang: 12 – 14 september 1869

12 september 1869, de Britse zeil- & stoomboot de Carnatic vertrekt met een uiterst kostbare cargo richting Bombay , voor wat later zijn laatste trip zou blijken te zijn. Enkele minuten voor middernacht komt het schip vast te zitten op het Abu Nuhas rif. Volgens de kapitein geen reden tot paniek, het schip had enkele lekken maar het pompsysteem kon de klus aan dus het was enkel wachten tot het schip `Sumatra` voorbij zou komen en hulp bieden. De Sumatra liet echter op zich wachten. Tijdens de nacht van 13 op 14 september werden de lekken groter en liet ook de electriciteit het afweten. 34 uur na de aanvaring brak het schip, het achtersteven verdween in de Rode Zee. Kort daarna gleed ook het voorsteven van het rif om voor eeuwig onder te gaan. Een groot deel van de kostbare cargo (het verhaal wil dat er 40 000 sterling in goud bullion in het schip aanwezig was) werd nooit teruggevonden. Het wrak bevindt zich tussen 17 en 27m en wordt ook wel het `wijnwrak` genoemd door de vele flessen wijn (deel van de cargo) die in het schip gevonden werden. Talloze glasvisjes en enkele baarzen hebben in het schip postgevat, de scheepsromp is volledig bedekt met kleurrijk zacht koraal en ook het zien van murenen en octopussen rond het wrak is tijdens uw duik niet uitgesloten.

Thistlegorm

  • Bouwjaar: 1940 als Freighter voor de Royal Navy
  • Lengte: 126 m
  • Breedte: 17.5 m
  • Gewicht: 4898 ton
  • Diepte: Tussen 10 & 31 m
  • Datum Ondergang: 6 oktober 1941

Egypte, 6 oktober 1941, WO II. Het is 01.30 `s morgens wanneer de SS Thistlegorm, geankerd bij Sha`ab Ali en volgeladen met oorlogsmunitie voor de Britste troepen in Noord-Afrika, opgemerkt wordt door de Duitse luchtmacht.
Er komt een kort maar hevig gevecht waarbij de SS Thistlegorm door 2 fatale bominslagen opengescheurd wordt en zinkt. De oorlog woedt verder en het schip wordt vergeten tot het in de jaren `60 gevonden wordt door niemand minder dan Jacques Cousteau. De vracht, bestaande uit locomotieven, motors, jeeps, trucks, autobanden, rubberlaarzen, munitie, granaten en nog veel meer, is ondanks de vele jaren bijna volledig intact gebleven. Niet alleen het schip zelf, maar ook de talloze soorten vis die in de loop der jaren een thuishaven gevonden hebben in, op en rond het schip zorgen ervoor dat de Thistlegorm één van de meest bezochte scheepswrakken ter wereld is.

Door de omvang van en de vele bewonderenswaardigheden in het schip is het aangeraden minstens 2 duiken op het wrak te maken. Het diepste punt, te bezichtigen tijdens de eerste duik, ligt op een diepte van 31 m. Het is niet uitgesloten dat u een sterke stroming zal ervaren tijdens uw duik en ook een minder goede zichtbaarheid behoort tot de mogelijkheden maar niet te min is dit stukje Britse geschiedenis zeker en vast een must voor iedere duiker.

Rosalie Moller

  • Bouwjaar: 1910
  • Lengte: 108 m
  • Diepte: tussen 17 en 50 m
  • Datum ondergang: 7 oktober 1941

WO II. De Rosalie Moller, een Brits oorlogsschip geladen met `Best Welsh` kolen, wacht, net zoals de Thistlegorm, op instructies om haar tocht verder te kunnen zetten via de Golf van Suez. En net dat wachten op instructies zou beide schepen fataal worden.
Na hun aanval op de Thistlegorm op 6 oktober had de Duitse luchtmacht lucht gekregen van het feit dat ook andere schepen zich verborgen hielden in deze zogezegde veilige ankerplaats dichtbij het eiland Gubal. Niet meer dan 48 uur na de tragedie van de Thistlegorm wordt ook de Rosalie Moller door de Duitse luchtmacht vernietigd. Het schip wordt in de nacht van 7 oktober 1941 door 2 bommen geraakt waarna samen met de twee bemanningsleden, voorgoed in het water verdwijnt.
Het wrak staat rechtop met de boeg op 39 m en een maximum diepte van 50 m. De Rosalie Moller is nog steeds in uitstekende conditie, op het dek is een weelderige koraalgroei en het marineleven kan alleen maar omschreven worden als spectaculair.
Duiken op de Rosalie Moller is enkel aangeraden bij goede weersomstandigheden, maar indien de kans zich voordoet moet de meer ervaren duiker deze zeker en vast met beide handen grijpen.

 

Dichtbij het Thistlegorm wrak bevinden zich de prachtige riffen van het Ras Mohamed gebied waar de wakkere duikers onder ons een ochtendduik kunnen maken op het schitterende Shark en Yolande Rif.

’s Avonds zetten we koers richting de Brothers Islands.

(El Akhawein), bestaande uit Big Brother en Little Brother, liggen op ongeveer 60 km van de kust van El Quesir verwijderd en maken deel uit van de Marine Park Eilanden.

Big Brother, makkelijk herkenbaar aan de vuurtoren, is ongeveer 100 m breed en 400 m lang. Little Brother ligt op ongeveer 800m ten oosten van Big Brother.
Deze 2 bergtoppen van bergen beginnend op 300m diepte bieden stuk voor stuk adembenemende duiken. De combinatie van de met kleurrijk en gevarieerd koraal bedekte muren en het groot wild (barracuda’s, tonijn, snappers, hamerhaaien, wittiphaaien, grijze rifhaaien,…) dat op deze eilanden een thuishaven vond, maken van de Brother Eilanden ‘the place to be’ in de Rode Zee.

Big Brother biedt tevens 2 wrakduiken die meer dan de moeite waard zijn. De Aida II (een 82m lang Egyptisch voorraadschip, gezonken in 1957) en de Numibia (een vrachtschip gezonken op weg naar India met als vracht reservestukken voor locomotieven) zijn beiden rijkelijk bedekt met zacht en hard koraal en door de jaren heen zijn napoleons en grijze rifhaaien er veel geziene bezoekers.

 

Opmerking:
  • Nachtduiken op de Brother Eilanden is niet toegelaten
  • Minimum 50 gelogde duiken vereist
  • Alle duikplaatsen en de volgorde zijn afhankelijk van de weersomstandigheden.