Giannis D

Locatie 270 34.680N, 330 55.365E Lengte 99.5 m
Te waterlating 1969 Breedte 16 m
Datum schipbreuk 21 april 1983 Waterverlaatsing 2932 ton
Moeilijkheidsgraad Middel Min diepte 10 m
Stroming Meestal licht, of geen Max Diepte 30 m
Nachtduik Niet mogelijk Lamp Nodig Nodig in machinekamer
Overige aandachtspunten Door de ligging is het wrak alleen via zodiac te bereiken.

Geschiedenis Giannis D

De ‘Giannis D’ is oorspronkelijk in januari 1969 in Imabari, Japan, te water gelaten als de ‘Shoyo Maru’.
Daarna werd ze de Markos in 1975 en in 1980 de Giannis D.
Ze was uitgerust met een 4-slag diesel 6 cilinder met een vermogen van 3000 PK gaf en een top snelheid van 12 knopen. De ‘Giannis D’ had geen speciale taak of route maar voer zo het qua lading uit kwam.

De schipbreuk van de Giannis D

In april 1983 werd de ‘Giannis D’ in Rijeka, Kroatië geladen met gezaagde balken, bestemd voor de Saudische haven Jeddah en Hodeira aan de kust van Yemen. Het was rustige reis over de Adriatische en middellandse zee naar Port Said en Suez. De kapitein liet dat stuk over aan zijn stuurlieden omdat hij wist dat daarna weinig kans was op rust.
Daar aangekomen echter was het uit met de rust. Op dat moment speelde de Arabisch-Israëlische oorlog en de controles waren streng en tijdrovend. Ze werden toegelaten tot de Egyptische wateren en konden met behulp van een lood hun weg voortzetten.
De kapitein bleef op de brug in dit drukke vaarwater in de straat van Suez overtuigd dat hij de enige was die dit kon. Zoals zo velen voor hem was dat een foute gedachte.
Hij was niet de enige die nog steeds het commando had terwijl hij al lang te vermoeid was om dit nog te kunnen.
Zoals we vaker gezien hebben, na het verlaten van de straat van Gobal op het punt waar het lijkt dat open zee bereikt is, geeft hij het commando over aan de stuurlui. Opnieuw niet rekening houdend met de gevaarlijke riffen juist onder het wateroppervlak, zoals Sha’ab Abu Nuhas…
Sha’ab Abu Nuhas ligt precies op de route van de straat van Gobal richting open zee, Het is niet voor niets dat daar zich al drie wrakken bevonden…

Op 20 april 1983 liep de ‘Giannis D’ volle kracht voorruit op het rif.

Men zegt dat vele safariboten uit die tijd gebouwd zijn met het geroofde hout van de ‘Giannis D’.

Duiken op de Giannis D

De ‘Giannis D’ is onder te verdelen in drie stukken. De voorpunt, nog grotendeels intact, het uiteengevallen middenstuk en het redelijk intacte achterschip met stuurhuis, bemanningsverblijven en machinekamer.

Het diepste punt is rond de 24 meter wat een langere duik mogelijk maakt.

Bij het afdalen is het leukste om via de brug naar binnen te gaan. Daar aangekomen zie je het trapgat, waar de houten trappennatuurlijk allang verdwenen zijn. Daar doorheen duiken kom je een etage lager.
Hier krijg je een bedrieglijk gevoel dat er iets niet klopt wat bij sommige duikers duizeligheid veroorzaakt. Je evenwichtsorgaan zegt dat de scheef ligt terwijl je ogen zeggen dat de boot recht ligt.
Nog een etage lager vinden we weer een open ruimte met links achter een doorgang naar achter. Rechts opslagruimtes en links een deur naar de machinekamer. Alles is open en je kunt er makkelijk uit zwemmen. Binnengekomen zie je onmiddellijk beneden de tuimelaars van de hoofdmotor. Links daarvan bevindt zich een werkplaats met een draaibank. Achter de motor langs komen we bij de pompen en generatoren. Tevens vinden we daar een bank met reserve kleppen, wat een goede indruk geeft van de grootte van de motor. Overigens zijn de deksels van de carters er af gehaald zodat je kunt kijken naar de enorme krukas en drijfstangen. We kunnen de machinekamer weer verlaten. Aan stuurboord vinden we de eetzaal en daarachter het kombuis. Als we de machinekamer aan bakboord verlaten kunnen we nog een trap af en komen we achterin de stuurkamer waar we de stuurmotor vinden. Let hier wel op de loshangende bekabeling zodat je niet vast komt te zitten. Verder vinden we hier de resten van diverse bemanningsverblijven, toiletruimtes etc. Als we hier voldoende rondgekeken hebben kunnen we achter langs de verblijven verlaten en naar voren gaan. Het is altijd indrukwekkend te zien aan de onderkant van de boeg hoe het schip zich in het rif geboord heeft en de bodem heeft samengedrukt.

Terugzwemmend kunnen we genoeg rustpunten vinden om onze stops te maken en veilig boven water te komen. Onze gidsen zullen jullie graag door de verschillende ruimtes van het schip leiden om niets te missen van dit prachtige wrak.

Flora

@ToDo Ashraf

Fauna

In het wrak zelf zitten vaan scholen met glasvisjes maar ook lemon fish en andere soorten kun je er vinden. Omdat het vrij donker is moet je niet verrast zijn om ergens een grote murene te ontmoeten die hier overdag schuilen. Vaak wordt in de opening van het rif naar de safari boten gejaagd door dolfijnen zodat je die hier ook kunt aantreffen.


Wil je meer lezen over dit prachtige wrak? Koop dan het boek van Ned Middleton ISBN9781898162711