Net als bij de Northern & Ras Mohamed-route, kunt u met de Straat van Tiran en North cruise enkele van de meest beruchte wrakken en riffen van de Rode Zee bewonderen, evenals de ongerepte koraalriffen van Tiran. Het Tiran-duikgebied bevindt zich bij de ingang van de Golf van Aqaba en bestaat uit vier grote riffen die de top vormen van een onderwaterbrug. Deze riffen, vernoemd naar Britse cartografen (Jackson, Woodhouse, Thomas, Gordon), zijn wereldberoemd vanwege hun buitengewone diversiteit aan koralen en sterke zuidwestelijke stromingen waardoor ze de thuisbasis zijn van veel grote pelagische vissen.

SS. Thistlegorm – Shaab Ali: Waarschijnlijk de beroemdste van de wrakken van de Rode Zee. Het 129 meter lange Engelse vrachtschip werd op 6 oktober 1941 door de Duitse luchtvaart gebombardeerd. Vandaag creëert ze een kunstmatig rif op een zandbodem op een maximale diepte van 32 meter. Ze herbergt een enorme verscheidenheid aan zeeleven en is vooral populair bij grote scholvissen.

Small Crack – Shaab Mahmoud: Dit is een kleine splitsing in het midden van de barrière van Shaab Mahmoud. Drijf langs de buitenmuur naast prachtige koralen en kleurrijke vissen. Zoek naar een zandhelling die je omhoog en door de spleet leidt. Als de stroming goed is, kun je door het 5 meter diepe kanaal vliegen en over de zanderige lagune worden gegooid!

Shag Rock: Dit grote ronde rif wordt vaak over het hoofd gezien, maar biedt uitstekende duiken op ongerept koraal vanaf elke locatie aan de rand.

Abu Nuhas: Dit rif, ook wel bekend als de ‘Ships Graveyard’, bevindt zich gevaarlijk dicht bij de drukke scheepvaartroutes van de Golf van Suez. Dit rif heeft meer schepen opgeëist dan enig ander in het gebied. Aan de noordkant liggen vier wrakken die op een zanderige zeebodem liggen op de bodem van een steil hellend rif gelaagd met tafelkoralen. Aan de zuidkant is een veilige ankerplaats voor liveaboards en twee ergs, bekend als Yellow Fish Reef.

Ras Mohamed Reef: Dit is een wereldberoemde duiklocatie, gelegen aan de punt van de Sinaï. Twee kleine ergs zijn verbonden door een verticale muur die in de afgrond valt. Bij Shark Reef kun je met de stroming langs de muur drijven, rijk aan kleurrijke koralen. Op weg naar Yolanda Reef bereik je een plateau bezaaid met kleine ergs en ontsluitingen van koralen. Als je doorgaat rond het rif, kom je de verspreide overblijfselen van het wrak ‘Yolanda’ tegen, compleet met zijn lading toiletten en baden. Het hele gebied is groot visgebied, dus houd het blauw in de gaten!

Jackson Reef – Tiran: Dit is het meest noordelijk gelegen rif en aan de noordrand ligt het wrak van een vrachtschip dat als een grimmige waarschuwing dient voor schepen in de smalle rechte stukken. Duiken wordt meestal uitgevoerd vanaf de ligplaatsen aan de zuidkant die beschut zijn tegen de belangrijkste deining en stromingen. Als u naar het noorden gaat, komt u een bos van spectaculaire Gorgonia-waaierkoralen tegen op ongeveer 20 tot 30 meter, evenals vele verschillende soorten rifvissen. Deze site kan ook worden gedaan als een driftduik vanuit de ligplaats naar het oosten met het rif aan de linkerkant, waar het meestal muurduiken is met uitstekende koralen.

Woodhouse Reef – Tiran: Dit is het langste rif van de vier in de Straat van Tiran. De thuisbasis van rifhaaien en adelaarsroggen, het wordt gedoken als een stromingsduik, meestal van zuid naar noord. Springend op het zuidelijke deel van het rif is een muur tot ongeveer 30 meter bedekt met koraal vanaf de oppervlakte helemaal naar beneden. Er loopt een kloof langs het rif op ongeveer 25 meter die zich uitstrekt in een koraaltuin met zandstegen.

Thomas Reef – Tiran: Dit is het kleinste rif in de Straat en duiken hier wordt bepaald door het weer omdat er extreem sterke stromingen zijn. De uiteinden zijn verticale muren met een groot plateau op ongeveer 25 meter aan de zuidoostkant. Dit plateau heeft vaak slapende haaien op de zandvlekken en het kleurrijke koraal heeft aan het einde een hek van Gorgonia-fans.

Gordon Reef – Tiran: Dit is het meest zuidelijke rif van de vier en heeft een andere topografie dan de andere en biedt zowel een ondiep plateau als drop-offs. Hier is een enorme verscheidenheid aan rifvissen en grote scholen tandbaars te zien en op de zandbodem op 4 tot 5 meter is er een palingtuin en koraalkorsten. De top van het rif, met zijn vuurtoren, is ook de thuisbasis van het wrak Lovilla, dat bijna parallel aan het wrak op Jackson Reef ligt.

Laguna Reef – Tiran: de thuisbasis van de wrakken Kormoran en Million Hope. Beide wrakken bevinden zich ten noorden van Laguna Reef en dus heb je goed weer nodig om ze te duiken, omdat ze erg blootgesteld zijn.

Alle duiklocaties zijn onderhevig aan weersomstandigheden en de uiteindelijke route is naar eigen goeddunken van de kapitein en duikgidsen.

Begin en eindig in Hurghada; deze tour bezoekt riffen tussen Hurghada en Tiran.