Salem Express

Locatie 260 38.367N, 340 03.570E Lengte 100 m
Te water lating 1966 Breedte 18 m
Schipbreuk Waterverplaatsing 4771 ton
Moeilijkheidsgraad Middel Min diepte 12 m
Stroming Meestal licht, soms sterk Max Diepte 32 m
Nachtduik Mogelijk Lamp overdag Noodzakelijk bij penetratie.
Overige aandachtspunten

Geschiedenis

De ‘Salem Express’ is in 1966 te water gelaten als de ‘Fred Scamaroni’. Daarna heeft zij gevaren als de ‘Nuits Saint George’, ‘Lord Sinai’ en ‘Al Thara’ voordat zij in 1988 de naam ‘Salem Express’ kreeg.
De Salem Expres is een zogenaamde ‘Roll-On, Roll-Off) ferry. Dat houdt in dat je er aan een kant oprijdt, maar bij aankomst er aan de andere kant weer af. Het schip heeft dus zowel aan de voorkant als aan de achterkant deuren.
Ze had een capaciteit van 142 auto’s en 650 passagiers.

De ondergang van de Salem Express

De ‘Salem Express’ werd gebruikt als een van de vele Ferry’s tussen Egypte en Jeddah om de honderdduizenden Mekka-gangers te vervoeren. Haar laatste reis vertrok vanuit Jeddah richting Safaga .
Hasssan Moro was al sinds 1988 de kapitein van de ‘Salem Express’ en had als zodanig al vele trips gemaakt, ook tussen Jeddah en Safaga. Als zodanig was hij gewoon om een snelle route te varen, tussen het vaste land en de verraderlijke Hyndman Reefs. Deze route scheelde zo twee uur varen. Geen enkele andere kapitein nam deze route maar altijd via de normale route om Panorama reef heen.
Deze keer echter liep het minder goed af. Het weer was zeer slecht. Hierdoor was het verschil tussen de riffen en zee niet te zien. Het schip was iets van haar vaste koers afgeweken en liep hierdoor op een zuidelijk rif van de Hyndman groep. Door de klap vloog de boegdeur van de grendels en sloeg er een gat aan stuurboord. Dit werd het schip fataal. Het schip kapseisde naar stuurboord en zonk in 20 minuten. Veel mensen in het schip kwamen gelijk om, maar veel van de mensen aan dek konden niet zwemmen en verdronken. Diegenen die wel konden zwemmen hadden het geluk dat de storm hun rechtstreeks naar land blies. Er waren zo’n 180 overlevenden. Officieel had het schip 578 passagiers en 72 bemanningsleden aan boord maar onofficieel waren het er richting de 1200.

Duiken op de Salem Express

Er wordt altijd vanaf een boot gedoken dus de afdaling is niet moeilijk via de daallijn. Wel staat er meestal wel wat stroming. Zeker bij goed zicht is bij afdaling gelijk al het hele schip goed te zien.
Om een indruk te krijgen van de ‘Salem Express’ is het leuk om eerst naar de punt te gaan en daar te zien waar het punt van impact was. Hierna via het voordek met de ankerlieren langs de brug om dar een kijkje te nemen. Daarachter bevindt zich het zonnedek met Davids aan beide zijden. Daarna via de gangboorden naar het achterschip. Halverwege passeren we dan de schoorsteel met de markante letter ‘S’. Nog wat verder komen we aan bij het achterdek, waar de dek passagiers zich bevonden. Nog steeds zijn de frames te zien waar de plastic blauwe panelen aan vast zaten ter bescherming tegen de zon. Deze liggen nu op de zeebodem. Ook zie je daar persoonlijke zaken als koffers en dergelijke. Nog wat verder is de opening van de achterdeur te zien. Deze ligt daaronder op de zeebodem.
Nog verder rond vinden we de schroeven. Nog wat verder en we zijn weer aan ons startpunt en hebben een rondje rond de ‘Salem Express’ gemaakt.
Een volgende duik kunnen we het wrak binnengaan.
Tegenwoordig heeft men uit veiligheidsoverwegingen alle ramen van de kajuiten aan de buitenzijde stukgeslagen, zodat het voor de ervarener duiker veilig genoeg is om het wrak in te gaan.
Het makkelijkste is dat door de grote deur in de zijkant. Dat is de toegang tot een corridor die dwars dor het schip loopt. Eerst was deze toegang door de Egyptische marie afgesloten. Nu ligt deze opzij met nog een stukje over de ingang waardoor deze makkelijk te herkennen is. Waar rekening mee gehouden moet worden is dat het wrak op zijn zijkant ligt. Hierdoor raak je snel je oriëntatie kwijt.
Zonder lamp is het overigens ook niet verstandig om naar binnen te gaan.
Bij het naar binnen gaan en afdalen passeer je de verschillende autodekken. Eerst het kleine zijdek, dan het grote middendek en daarna weer een zijdek.
Een veel genomen route is door de meest ondiepe zijgang naar voren te gaan. In de gang liggen nog vele koffers en andere persoonlijke zaken te zien zijn. Aan het einde liggen nog twee auto’s. Als we deze auto’s passeren komen we in de voorste ruimte bij de voordeur.
Daar vinden we een soort van heftruck. Deze is bedoeld om trailers aan boord te brengen, zonder dat daar een truck voor nodig is.
Vanuit deze ruimte kun je het grote middendek volgen naar de plek waar je het wrak bent binnen gegaan. Dat punt is niet te missen. Je kunt ook je weg vervolgen waarna je er bij de achtersteven weer uit komt.
Op het wrak is nog veel meer te zien en zijn verschillende routes te volgen. Onze gidsen zullen je graag rondleiden op en door dit prachtige wrak.

Flora

@ToDo Ashraf

Fauna

@ToDo Ashraf


Wil je meer lezen over dit prachtige wrak? Koop dan het boek van Ned Middleton ISBN9781898162711